İnek Sütü Proteini Alerjisi Tanı, Tedavi ve İzlem Rehberi Prof. Dr. Cansın Saçkesen kitabı İnek Sütü Proteini Alerjisi Tanı, Tedavi ve İzlem Rehberi
Ülkemizde ve dünyada tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi besin alerjisinin görülme sıklığında da ciddi bir artış gözlenmektedir. Besin alerjilerinin çoğu başta inek sütü olmak üzere yumurta, balık, yer fıstığı, kuruyemişler (fındık, ceviz, Antep fıstığı, vb),kabuklu deniz ürünleri, soya, buğday, bakliyat ve susam proteinlerine karşı gelişmektedir. Ancak tüketilen her besine karşı alerjik reaksiyonların gelişebileceği de unutulmamalıdır. Yukarıda belirtilen besinler arasında inek sütü proteini alerjisinin (İSPA) bebeklerde ve çocuklarda en sık görülen besin alerjisi olduğu ve genel popülasyonun %1-3'ünü etkilediği bildirilmektedir.
İnek sütü, süt çocuklarının hayatlarında ilk karşılaştığı alerjenlerden biridir ve inek sütü proteini alerjisi çocuklara çok sık konulan bir tanıdır. Bununla birlikte, günlük pratik uygulamalarda birçok olguda yanlış olarak bu tanı konulmakta, bazı olgularda ise tanı atlanmaktadır. Yanlış tanı konulduğunda, alerjik belirtileri önlemek amacı ile hamilelere, emzirenlere ve bunların bebeklerine, etkinliği konusunda yeterli bilimsel kanıt olmaksızın gereksiz veya uygun olmayan eliminasyon diyetleri düzenlenmektedir. Bu, hem ebeveynler ve hem de tüm aile için stres yaratan bir durumdur. Uygun şekilde yapılmayan ve yerine yeterli bir takviye yapılmadan sürdürülen süt diyeti nedeni ile kimi kez çocuklarda beslenme bozuklukları da gelişebilmektedir. Çocuklara önerilen bütün tedavilerin etkinliği kanıtlara dayanmalı ve bilimsel çalışmalarla doğrulanmış olmalıdır.