İlaç: Tasarım, Sentez ve Analiz Yöntemleri Selma SARAÇ kitabı İlaç: Tasarım, Sentez ve Analiz Yöntemleri
Yeni ilaç moleküllerinin geliştirilmesi zor, uzun ve pahalı bir süreçtir. İlaç adayı olabilecek yeni moleküllerin geliştirilmesi tasarım, sentez, yapı aydınlatma ve analiz çalışmalarını kapsar. Bu kitabın hazırlanmasında çıkış noktası, ilaç araştırma ve geliştirme çalışmalarında kullanılan genel teknikleri okuyucuya sunmaktır.
Onaltı bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde laboratuvar çalışma güvenliği hakkında genel bilgi verilmiş; ikinci ve üçüncü bölümde organik reaksiyonlar ve sentez çalışmalarında kullanılan yöntemler, dördüncü bölümde ise fizikokimyasal parametrelerin tayininde kullanılan yöntemler ayrıntılı olarak işlenmiştir. Beşinci bölüm ilaç analizlerinde kullanılan titrimetrik miktar tayini yöntemlerine, altıncı bölüm ise organik bileşiklerin teşhisinde kullanılan kimyasal reaksiyonlara ayrılmıştır.
Yedinci bölümde sentezi yapılan bileşiklerin yapılarının kanıtlanmasında kullanılan spektral yöntemler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Sekizinci bölümden ondördüncü bölüme kadar bir ayırma ve saflaştırma yöntemi olan kromatografinin esası, laboratuvar çalışmalarında uygulanan kromatografik yöntemler ile ilaç araştırmalarında yaygın olarak kullanılan yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) ve gaz kromatografisi (GC) yöntemlerine yer verilmiştir. Ondördüncü bölümde güvenilir ve tekrarlanabilir sonuçların elde edilmesi için gerekli olan analitik yöntem validasyonu, onbeşinci bölümde ürün güvenliği açısından sunulan çalışma sonuçlarının doğruluğunun değerlendirilmesinde önemli olan İyi Laboratuvar Uygulamaları’nın (Good Laboratory Practice, GLP) amacı, kuralları ve temel ilkeleri incelenmiştir. Kitabın son bölümünde, ilaç tasarımında moleküler modelleme ile, bilgisayar destekli ilaç tasarımında kullanılan ligand temelli ve yapı temelli ilaç tasarım yöntemleri hakkında bilgi verilmiştir.